Γαλατόπιτα

10-12


40΄


60΄


Υλικά

2 λίτρα γάλα , 2 φλιτζάνια ψιλό σιμιγδάλι , 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη , 8 αβγά , 1 φακελάκι σκόνη βανίλια , 1 κουτ. σούπας βούτυρο για την κρέμα , 8 φύλλα κρούστας , 2/3 φλιτζανιού βούτυρο για άλειμμα των φύλλων , 3 κουτ. τσαγιού κανέλα για τα φύλλα , 3 κουτ. τσαγιού ζάχαρη για τα φύλλα , Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία
  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  2. Ζεσταίνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει
  3. Χτυπάτε 6 από τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε τη βανίλια
  4. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το μείγμα των αβγών σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην “κόψει”. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα
  5. Βουτυρώνετε ένα στενόμακρο ταψί, στρώνετε 2 φύλλα αλειμμένα με βούτυρο και φροντίζετε να εξέχουν οι άκρες προς τα έξω
  6. Στρώνετε ένα τρίτο βουτυρωμένο φύλλο και το πασπαλίζετε με λίγη κανέλλα και ζάχαρη. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντάς τα με βούτυρο και πασπαλίζοντάς τα με κανέλλα και ζάχαρη
  7. Στρώνετε την κρέμα ομοιόμορφα από πάνω και κόβετε τα φύλλα που εξέχουν
  8. Χτυπάτε τα 2 αβγά που έχουν μείνει, τα ρίχνετε πάνω από την κρέμα και την πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλλα
  9. Ψήνετε τη γαλατόπιτα για 45΄-50΄περίπου, ή μέχρι να ροδίσει και την αφήνετε να κρυώσει