Τάρτα με μπρόκολο

6-8


30΄+ παραμονή στο ψυγείο


50΄


Υλικά
  • 1 φύλλο ζύμης σφολιάτας
  • Λίγο βούτυρο για το ταψί

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο φρέσκο ή κατεψυγμένο*
  • 5 αβγά
  • 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 240 ml γάλα
  • Αλάτι ( με προσοχή αν τα τυριά είναι αλμυρά)
  • Πιπέρι, κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
  1. Ξεπαγώνετε το φύλλο σφολιάτας. Το απλώνετε μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26-28 εκ. καλύπτοντας και τα τοιχώματά της.
  2. Στρώνετε από πάνω μια λαδόκολλα και ρίχνετε φασόλια για βάρος. Σηκώνετε τις άκρες της λαδόκολλας για να σκεπάσουν το τελείωμα της ζύμης και να μην ψηθεί δύο φορές όταν ψήνετε την τάρτα γεμάτη. Αφήνετε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 30΄, για να σταθεροποιηθεί το σχήμα της ζύμης.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°.
  4. Ξεπαγώνετε τα μπουκετάκια μπρόκολου. Τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά. Κόβετε λίγο από τα κοτσανάκια τους για να μπορούν να σταθούν όρθια μέσα στην ταρτιέρα. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκο μπρόκολο, το βουτάτε για λίγα λεπτά σε νερό που βράζει και το στραγγίζετε.
  5. Αναμειγνύετε σε ένα μπολ, αβγά, τυριά, γάλα, αλάτι, πιπέρι.
  6. Βγάζετε την ταρτιέρα από το ψυγείο και ψήνετε τη βάση της τάρτας για 15΄στο φούρνο. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα με τα φασόλια και όταν η βάση κρυώσει, τη γεμίζετε με το μείγμα των τυριών που ετοιμάσατε.
  7. «Φυτεύετε» τα μπουκετάκια μπρόκολου μέσα στη γέμιση και τα πιέζετε με τις παλάμες έτσι που να φαίνονται μόνο οι κορυφές τους.
  8. Ψήνετε την τάρτα, στην αρχή σκεπασμένη για 20΄και στη συνέχεια ξεσκέπαστη για άλλα 25΄, ή μέχρι να πήξει η γέμιση στο κέντρο και να ροδίσει η τάρτα σε όλη την επιφάνειά της.