Συχνές ερωτήσεις – Απλές απαντήσεις
Τι σημαίνουν οι κατηγορίες ποιότητας των αβγών; (Α, Β)
Κινδυνεύουμε να προσβληθούμε από σαλμονέλα τρώγοντας αβγα;
Τα αβγά έχουν πολλές θερμίδες;
Μπορεί κάποιος να είναι αλλεργικός στα αβγά;
Τι προκαλεί τις κηλίδες αίματος στον κρόκο τ’ αβγού;
Γιατί σε μερικά σφιχτά βρασμένα αβγά υπάρχει ένας πράσινωπός φλοιός γύρο από τον κρόκο;
Στο πλαίσιο των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν 2 κατηγορίες ποιότητας των αβγών: Α και Β κατηγορίας. Η A είναι η άριστη κατηγορία. Το αβγό αυτής της κατηγορίας πρέπει να είναι καθαρό, φρέσκο, εσωτερικά τέλειο με τα κέλυφος άθικτο. Τα αβγά της κατηγορίας Β χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες παστερίωσης.
Όχι, αν ακολουθούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής. Οι πιθανότητες μόλυνσης από τις σαλμονέλες από ένα ακέραιο αβγό είναι πολύ μικρές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν το αβγό χρησιμοποιείται ωμό, γιατί σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το βακτήριο καταστρέφεται με το μαγείρεμα.
Ένα μεγάλο αβγό έχει μια ενεργειακή αξία 90 θερμίδων (372 kilojoules) και ένα μέσο αβγό έχει 76 θερμίδες (318 kilojoules). Η κατανάλωση ενός αβγού καθημερινά θα αποτελούσε περίπου 4% της συνιστώμενης λήψης θερμίδων ενός μέσου ενηλίκου.
Η αλλεργία στα αβγά είναι σχετικά σπάνια, και όταν αυτή εμφανίζεται κυρίως οφείλεται στο ασπράδι του αβγού. Αν υπάρχει αμφιβολία, συμβουλευθείτε πάντα ένα γιατρό.
Μικρές κηλίδες αίματος βρίσκονται περιστασιακά στη λέκιθο του αβγού. Αυτές δεν είναι σημάδια γονιμοποιημένου αβγού, αλλά προκαλούνται από τη ρήξη κάποιου τριχοειδούς αγγείου κατά τη διάρκεια του σχηματισμού του αβγού. Τα περισσότερα από αυτά τα αβγά αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ωοσκόπησης. Εντούτοις τα αβγά αυτά είναι κατάλληλα για κατανάλωση και η κηλίδα μπορεί να αφαιρεθεί με την άκρη ενός μαχαιριού, εάν επιθυμείτε.
Ο πρασινωπός αυτός δακτύλιος οφείλεται σε ενώσεις σιδήρου και θείου που σχηματίζονται κατά τον παρατεταμένο βρασμό του αβγού ή όταν αυτό δεν κρυώνει γρήγορα. Οι δακτύλιοι αυτοί δεν έχουν καμιά σχέση με την ποιότητα του αβγού.
Τα φρέσκα αβγά μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο στη συσκευασία τους για 28 ημέρες από την ημερομηνία παραγωγής όπως αναγράφεται στη συσκευασία. Οι ποιοτικές απώλειες που υφίσταται το αβγό κατά τη συντήρησή του είναι ασήμαντες εάν τα αβγά τοποθετηθούν στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν μετά την αγορά τους.