
4

25΄

45′

- 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
- Μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μισό φλιτζάνι βούτυρο (ή μισό βούτυρο και μισό ελαιόλαδο)
- 1 μέτριο πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή βοδινού, φρέσκο κατά προτίμηση
Για το αβγολέμονο:
- 3 αβγά χτυπημένα
- Xυμός από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. σούπας κορν-φλάουρ διαλυμένο σε κρύο νερό
- Ζωμός από την κατσαρόλα
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύετε, κιμά, ρύζι, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά και τα πλάθετε σε μπαλάκια.
- Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και το λάδι και σοτάρετε τα πράσα. Τα αλατοπιπερώνετε. Τα στρώνετε μέσα στην κατσαρόλα.
- Βάζετε πάνω στα πράσα τα γιουβαρλάκια. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών ή κρέατος, το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι, και βράζετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 30΄-35΄περίπου.
- Διαλύετε το κορν-φλάουρ στο χυμό λεμονιού και χτυπάτε το χυμό μαζί με τα αβγά. Προσθέτετε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό και συνεχίζετε το χτύπημα.
- Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινώντας την κατσαρόλα μπρος-πίσω για να πάει η σάλτσα παντού. Αφήνετε το φαγητό για λίγα λεπτά ακόμα πάνω στο μάτι της κουζίνας, αφού το έχετε σβήσει, για να δέσει η σάλτσα χωρίς να φτάσει σε σημείο βρασμού.