Πασχαλινά Κουλουράκια-Λαμπροκούλουρα
40΄
15΄-20΄
Υλικά
- 6 περίπου φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. σούπας κοφτές μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. τσαγιού σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 αβγά ολόκληρα και 2 κρόκοι
- 5 κουτ. σούπας γάλα
- 2 φακελάκια σκόνη βανίλια
- 1 κρόκος αβγού και λίγο γάλα για άλειμμα
Διαδικασία
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
- Αναμειγνύετε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, σόδα) και τα κοσκινίζετε πάνω από ένα μπολ. Κρατάτε λίγο από το αλεύρι
- Σε άλλο μπολ, χτυπάτε για 3΄-4΄το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέστε 3 αβγά και 2 κρόκους, 5 κουτ. σούπας γάλα, τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα
- Ανοίγετε μια λακκούβα στο μείγμα στερεών στο μπολ και ρίχνετε μέσα το μείγμα των υγρών που χτυπήσατε (βούτυρο, ζάχαρη, αβγά, γάλα, βανίλια). Ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο-λίγο από το αλεύρι που κρατήσατε, μέχρι να έχετε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας
- Πλάθετε τη ζύμη σε μικρά κορδόνια, σχηματίζετε με αυτά κουλουράκια, ή όποιο άλλο σχήμα σας αρέσει και τα μεταφέρετε σε βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάτε τον κρόκο που έμεινε με λίγο γάλα και αλείφετε με το μείγμα τα κουλουράκια
- Ψήνετε τα κουλουράκια στο φούρνο για 15΄-20΄περίπου, ή μέχρι να ροδίσουν