Ελληνικα

Top
Βραδινά

Ομελέτα Κηπουρού
Πράσα φούρνου
Croque Madame Αβγά
Τάρτα με σπανάκι και τυρί φέτα
Τάρτα με σπανάκι και τυρί φέτα

Για τη βάση*:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κομμάτια
  • 1 αβγό
  • 1-2 κουτ. σούπας νερό
  • Λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας

Για τη γέμιση:

  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο σε γουδί μαζί με λίγο αλάτι
  • 500 γρ. σπανάκι καλά πλυμένο, ψιλοκομμένο, στραγγισμένο
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
  • ¾ φλιτζανιού τυρί φέτα θρυμματισμένη
  • Μισό φλιτζάνι γλυκιά γραβιέρα τριμμένη
  • 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2-3 κουτ. σούπας γάλα για τις λωρίδες ζύμης
 

Διαδικασία

  1. Δουλεύετε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτετε το αβγό, 1-2 κουτ. σούπας νερό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας. Κάνετε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγετε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να σταθεί στο ψυγείο για 30΄.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°.
  3. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Ρίχνετε λίγο-λίγο το σπανάκι και το δυόσμο και τα σοτάρετε. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και όταν κρυώσουν προσθέτετε αβγά, τυριά, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αναμειγνύετε τα υλικά της γέμισης και την αφήνετε να κρυώσει.
  4. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα με διάμετρο 26-28 εκ. Παίρνετε τα δύο τρίτα της ζύμης, την ανοίγετε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ντύνετε την ταρτιέρα για να φτιάξετε τη βάση της τάρτας. Την τρυπάτε σε 5-6 σημεία και τη ψήνετε στο φούρνο για 15΄, σκεπασμένη με λαδόκολλα.
  5. Αφήνετε τη βάση να κρυώσει και στρώνετε μέσα τη γέμιση με το σπανάκι που ετοιμάσατε.
  6. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και στη συνέχεια  τη κόβετε σε λωρίδες φάρδους 1,5 εκ. Βάζετε τις λωρίδες σταυρωτά πάνω στη γέμιση ( όπως κάνατε με τη πάστα φλώρα) και τις αλείφετε με το γάλα.
  7. Ψήνετε την τάρτα για 20΄σκεπασμένη. Την ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε για άλλα 20΄-25΄ακόμη, ή μέχρι να ροδίσει. Προσέξτε να μην αρπάξουν οι λωρίδες ζύμης.
Προετοιμασία: 50΄+30΄παραμονή στο ψυγείο
Ψήσιμο: 50΄
*Αν δεν έχετε χρόνο για σπιτική ζύμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φύλλο έτοιμης ζύμης σφολιάτας για τη βάση της τάρτας.      
Τάρτα με σπανάκι και τυρί φέτα

Top Βραδινά

Ομελέτα Κηπουρού
Πράσα φούρνου
Croque Madame Αβγά