Υλικά για 6-8 άτομα
Για τη βάση*:
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
- 1 πρέζα σκόνη μουστάρδα
- 125 γρ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομμάτια
- Μισό φλιτζάνι τυρί τσένταρ τριμμένο (ή άλλο σκληρό τυρί)
- 1 κρόκος αβγού
- 1-2 κουτ. σούπας νερό αν χρειαστεί
Για τη γέμιση:
- 25 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες
- 3 αβγά
- 160 ml κρέμα γάλακτος
- Μισή κουτ. τσαγιού αλάτι
- 2 φρέσκες ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
- 3/4 φλιτζανιού τυρί τσένταρ τριμμένο
Διαδικασία
- Αναμειγνύετε, αλεύρι, πιπέρι, μουστάρδα, βούτυρο, τυρί και δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια σας. Προσθέτετε τον κρόκο αβγού και, αν χρειάζεται, ρίχνετε 1-2 κουτ. σούπας νερό και συνεχίζετε να δουλεύετε τη ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να σταθεί στο ψυγείο για 30΄.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα με διάμετρο 26-28 εκ. περίπου, στρώνετε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζετε με λαδόκολλα (καλύπτοντας και τις άκρες της), ρίχνετε φασόλια για βάρος και την αφήνετε στο ψυγείο για 30΄ ακόμα.
- Ψήνετε τη βάση της τάρτας για 15΄. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και αφήνετε τη βάση να κρυώσει.
- Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά το μπέικον με το βούτυρο. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
- Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτετε το μπέικον με το κρεμμύδι, την ντομάτα και το τυρί, και τα αναμειγνύετε.
- Γεμίζετε την τάρτα με τη γέμιση που ετοιμάσατε και την ψήνετε στην αρχή σκεπασμένη για 20΄ και στη συνέχεια ξεσκέπαστη για άλλα 25΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της και να πήξει η γέμιση στο κέντρο.
Ψήσιμο: 1 ώρα