Ελληνικα

Top
Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού
Τάρτα με ντομάτα και μπέικον
Τάρτα με ντομάτα και μπέικον

Υλικά για 6-8 άτομα

Για τη βάση*:

  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
  • 1 πρέζα σκόνη μουστάρδα
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κομμάτια
  • Μισό φλιτζάνι τυρί τσένταρ τριμμένο (ή άλλο σκληρό τυρί)
  • 1 κρόκος αβγού
  • 1-2 κουτ. σούπας νερό αν χρειαστεί
*Αν δεν υπάρχει χρόνος για σπιτική ζύμη, η βάση της τάρτας μπορεί να γίνει και με ένα έτοιμο φύλλο ζύμης σφολιάτας.

Για τη γέμιση:

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες
  • 3 αβγά
  • 160 ml κρέμα γάλακτος
  • Μισή κουτ. τσαγιού αλάτι
  • 2 φρέσκες ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
  • 3/4 φλιτζανιού τυρί τσένταρ τριμμένο

Διαδικασία

  1. Αναμειγνύετε, αλεύρι, πιπέρι, μουστάρδα, βούτυρο, τυρί και δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια σας. Προσθέτετε τον κρόκο αβγού και, αν χρειάζεται, ρίχνετε 1-2 κουτ. σούπας νερό και συνεχίζετε να δουλεύετε τη ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να σταθεί στο ψυγείο για 30΄.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°.
  3. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα με διάμετρο 26-28 εκ. περίπου, στρώνετε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζετε με λαδόκολλα (καλύπτοντας και τις άκρες της), ρίχνετε φασόλια για βάρος και την αφήνετε στο ψυγείο για 30΄ ακόμα.
  4. Ψήνετε τη βάση της τάρτας για 15΄. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και αφήνετε τη βάση να κρυώσει.
  5. Σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά το μπέικον με το βούτυρο. Προσθέτετε το κρεμμύδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
  6. Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και το αλάτι σε ένα μπολ. Προσθέτετε το μπέικον με το κρεμμύδι, την ντομάτα και το τυρί, και τα αναμειγνύετε.
  7. Γεμίζετε την τάρτα με τη γέμιση που ετοιμάσατε και την ψήνετε στην αρχή σκεπασμένη για 20΄ και στη συνέχεια ξεσκέπαστη για άλλα 25΄ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της και να πήξει η γέμιση στο κέντρο.
  Προετοιμασία: 30΄+60’ παραμονή στο ψυγείο  
Ψήσιμο: 1 ώρα
Τάρτα με ντομάτα και μπέικον

Top Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού