Ελληνικα

Top
Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού
Τάρτα με αρακά και προσιούτο
Τάρτα με αρακά και προσιούτο

Υλικά για 6-8 άτομα

Για τη βάση:*

  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 125 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 1 κρόκος αβγού
  • 1-2 κουτ. σούπας νερό αν χρειαστεί

Για τη γέμιση:

  • 4 αβγά
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 70 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένο
  • 50 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 180 γρ. προσιούτο ή ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια
  • 100 γρ. αρακά κατεψυγμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Αναμειγνύετε το αλεύρι με το βούτυρο και δουλεύετε το μείγμα με τα χέρια σας. Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού και 1-2 κουτ. σούπας νερό, αν χρειάζεται, και συνεχίζετε να δουλεύετε τη ζύμη. Φτιάχνετε με τη ζύμη μια μπάλα, την καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε να σταθεί στο ψυγείο για 30΄.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°.
  3. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο. Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα με διάμετρο 26-28 εκ. περίπου, τη ντύνετε με τη ζύμη μέχρι τα τοιχώματά της, τη σκεπάζετε με λαδόκολλα, ρίχνετε φασόλια για βάρος και την αφήνετε στο ψυγείο για 30΄ ακόμα.
  4. Ψήνετε τη βάση της τάρτας για 15΄. Αφαιρείτε τη λαδόκολλα και αφήνετε τη βάση να κρυώσει.
  5. Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτετε, τυριά, προσιούτο, αρακά, μαϊντανό, πιπέρι και αλάτι (με προσοχή αν το τυρί είναι αλμυρό).
  6. Ρίχνετε το μείγμα μέσα στην τάρτα και την ψήνετε στην αρχή σκεπασμένη για 20΄ και στη συνέχεια ξεσκέπαστη για 25΄ επιπλέον, ή μέχρι να ροδίσει σε όλη την επιφάνεια και να είναι στεγνής το κέντρο.

Προετοιμασία: 30΄+60’ παραμονή στο ψυγείο

Ψήσιμο: 50΄

*Αν δεν έχετε χρόνο για την σπιτική ζύμη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για βάση της τάρτας, ένα φύλλο έτοιμης ζύμης σφολιάτας.

Τάρτα με αρακά και προσιούτο

Top Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού