Ελληνικα

Top
Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού
Σαλάτα Νισουάζ
Σαλάτα Νισουάζ

Μια κλασική σαλάτα της γαλλικής κουζίνας που πήρε το όνομά της από την πόλη της Νίκαιας (Nice, nicoise). Το χαρακτηριστικό της είναι ο συνδυασμός φρέσκων και βρασμένων λαχανικών, τα βραστά αβγά και οι αντσούγιες. Το ντρέσινγκ είναι κλασική βινεγκρέτ.

 Υλικά για 4 άτομα

  • 4 αβγά βραστά σφιχτά κομμένα στα 4
  • 400 γρ. πατατούλες καθαρισμένες βρασμένες ολόκληρες ή κομμένες στη μέση
  • 200 γρ. φασολάκια φρέσκα βρασμένα
  • 3 φρέσκιες ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες στα 4
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα και κομμένα σε ροδέλες
  • 2κουτ. σούπας κάπαρη, ξαρμυρισμένη
  • 6 φιλέτα αντσούγιας
  • 10 μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
  • Φύλλα σαλάτας για το σερβίρισμα

Για το ντρέσινγκ:

  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας άσπρο ξύδι
  • 1 κουτ. τσαγιού χυμό λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη σε γουδί μαζί με αλάτι
  • 1 κουτ. τσαγιού ρίγανη
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κρόκο αβγού ωμό*
  • 1 κουτ. τσαγιού κοφτή ζάχαρη ή μέλι
  • Αλάτι**
  • Πιπέρι

Διαδικασία

  1. Χτυπάτε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ μέσα σε ένα βαζάκι καλά κλεισμένο με το καπάκι του.
  2. Πλένετε και στεγνώνετε τα φύλλα σαλάτας. Τα απλώνετε πάνω σε ανοιχτή πιατέλα (ή τα σερβίρετε σε ατομικά πιάτα). Πάνω στα φύλλα βάζετε σε ομάδες, αβγά, πατάτες, φασολάκια, κρεμμυδάκια, αντσούγιες και πάνω τους ρίχνετε τις ελιές και την κάπαρη.
  3. Περιχύνετε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ που ετοιμάσατε και τη σερβίρετε.

Προετοιμασία: 40΄

*Κάθε ωμός κρόκος αβγού χρειάζεται 22 ml ξύδι

**Με προσοχή γιατί η αντσούγια της σαλάτας είναι αλμυρή

 
Σαλάτα Νισουάζ

Top Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού