Ελληνικα

Top
Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού
Σαλάτα Λυονέζ
Σαλάτα Λυονέζ

Το όνομά της παραπέμπει στην πόλη της Λυόν. Η Λυονέζ είναι μια κλασσική γαλλική σάλτσα. Το χαρακτηριστικό της είναι τα κρεμμύδια που σοτάρονται στο λίπος του μπέικον, σβήνονται με ξύδι και καραμελώνονται ευχάριστα. Η σάλτσα σερβίρεται ζεστή με την προσθήκη μαϊντανού.

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 σαλάτα σγουρή πράσινη (λόλα γκρίν) ή αντιδάκια
  • Ένα ματσάκι φρέσκο κάρδαμο ή ρόκα
  • 4 αβγά ποσέ

Για τα κρουτόν:

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 100 γρ. ψωμί σε κυβάκια

Για τη σάλτσα:

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 200 γρ. μπέικον κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ξύδι
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διαδικασία

  1. Αφήνετε για λίγο τη ρόκα σε νερό με λίγο ξύδι. Πλένετε καλά  και στεγνώνετε όλα τα σαλατικά (αντιδάκια και κάρδαμο, αν το χρησιμοποιείτε) και τα στραγγίζετε μαζί με τη ρόκα. Κόβετε τα φύλλα με το χέρι.
  2. Για τα κρουτόν, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο. Προσθέσετε τους κύβους ψωμιού και τους ροδίζετε για να γίνουν κρουτόν. Αφήνετε τα κρουτόν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι τους.
  3. Για τη σάλτσα, προσθέτετε το ελαιόλαδο και το μπέικον στο ίδιο τηγάνι που τηγανίσατε τα κρουτόν και σοτάρετε το μπέικον. Το βγάζετε από το τηγάνι και το κρατάτε σε χαρτί κουζίνας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Το σβήνετε με το ξύδι και συνεχίζετε να βράζετε τη σάλτσα για λίγα λεπτά. Προς το τέλος προσθέτετε το μπέικον και το μαϊντανό.
  4. Μοιράζετε τα σαλατικά πάνω σε 4 πιάτα και πάνω τους σερβίρετε τα κρουτόν και το μπέικον με την σάλτσα των κρεμμυδιών.
  5. Ετοιμάζετε 4 αβγά ποσέ (αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και αρκετές ώρες πριν) και βάζετε από ένα αβγό ποσέ στο κέντρο κάθε σαλάτας. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.
 

Προετοιμασία: 30΄

 
Σαλάτα Λυονέζ

Top Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού