Ελληνικα

Top
Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού
Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Γιουβαρλάκια αβγολέμονο

 Υλικά για 4 άτομα

  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
  • Μισό φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μισό φλιτζάνι βούτυρο (ή μισό βούτυρο και μισό ελαιόλαδο)
  • 1 μέτριο πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή βοδινού, φρέσκο κατά προτίμηση

Για το αβγολέμονο:

  • 3 αβγά χτυπημένα
  • Xυμός από 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. σούπας κορν-φλάουρ διαλυμένο σε κρύο νερό
  • Ζωμός από την κατσαρόλα

Διαδικασία

  1. Σε ένα μπολ, αναμειγνύετε, κιμά, ρύζι, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά και τα πλάθετε σε μπαλάκια.
  2. Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και το λάδι και σοτάρετε τα πράσα. Τα αλατοπιπερώνετε. Τα στρώνετε μέσα στην κατσαρόλα.
  3. Βάζετε πάνω στα πράσα τα γιουβαρλάκια. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών ή κρέατος, το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι, και βράζετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 30΄-35΄περίπου.
  4. Διαλύετε το κορν-φλάουρ στο χυμό λεμονιού και χτυπάτε το χυμό μαζί με τα αβγά. Προσθέτετε λίγο-λίγο ζωμό από το φαγητό και συνεχίζετε το χτύπημα.
  5. Περιχύνετε το φαγητό με το αβγολέμονο, ανακινώντας την κατσαρόλα μπρος-πίσω για να πάει η σάλτσα παντού. Αφήνετε το φαγητό για λίγα λεπτά ακόμα πάνω στο μάτι της κουζίνας, αφού το έχετε σβήσει, για να δέσει η σάλτσα χωρίς να φτάσει σε σημείο βρασμού.
Προετοιμασία: 25΄ Ψήσιμο: 45΄    
Γιουβαρλάκια αβγολέμονο

Top Μεσημεριανά

Γιουβαρλάκια αβγολέμονο
Ρολό με κιμά και αβγό
Ομελέτα Κηπουρού