Ελληνικα

Top
Γλυκά

Λαμπροκούλουρα
Δεντράκι από μπισκότο
Κουραμπιέδες
Αφράτο Τσουρέκι
Αφράτο Τσουρέκι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ Ή 4 ΜΙΚΡΑ

  • 2 φακελάκια μαγιά σκόνη (9 γρ. έκαστο)
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα πλήρες
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο και λίγο ακόμα για άλειμμα
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και λίγη ακόμα για πασπάλισμα
  • 3 αβγά και 3 κρόκοι, ελαφρά χτυπημένα
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1/4 κουτ. τσαγιού μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κουτ. τσαγιού μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο μαζί με 1 κουτ. σούπας γάλα για άλειμμα
  • Αμύγδαλα εφιλέ για πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  2. Διαλύετε τη μαγιά στο ζεστό νερό. Ζεσταίνετε το γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη χωρίς να βράσει (απλώς να χλιάνει) και το κατευάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τα αβγά και τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, τη μαστίχα, το χαλέπι, τη μαγιά και το μισό αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενής χυλός.
  3. Προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα
  4. Σκεπάζετε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα που μπορεί να στεγνώσουν τη ζύμη. Την αφήνετε για 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο
  5. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την πλάθετε σε σχήμα της αρεσκείας σας. Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφετε με το χτυπημένο αβγό και το γάλα, τα πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και τα αφήνετε σκεπασμένα να “σταθούν” κάτω από ίδιες συνθήκες ζέστης, για άλλα 30΄
  6. Ψήνετε τα τσουρέκια στο φούρνο για 40΄αν είναι μεγάλα και 25΄αν είναι μικρά

Προετοιμασία

30΄+ 2 1/2 ώρες για να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη

Ψήσιμο

25΄-40΄
Αφράτο Τσουρέκι

Top Γλυκά

Λαμπροκούλουρα
Δεντράκι από μπισκότο
Κουραμπιέδες